Burger_OtokKriznaJama.jpg

Tekom javnih razgrnitev Osnutka DPN OSVAD Postojna v mesecu januarju 2011 je bila na vprašanja o tipu brezpilotnih letal, zaradi katerih je v DPN predvidena izvedba dveh letališč za brezpilotna letala na območju vadišča Poček, podajana informacija, da Slovenska vojska uporablja manjša brezpilotna letala s premerom čez krila približno 1,5m.

Približne dimenzije načrtovanih dveh letališč za brezpilotna letala so 40m x 200m.

 

Vzletišče za brezpilotna letala št. 1 in območje za odmetavanje nebojnega tovora iz zraka

(klik na načrt za povečavo)

  Grafični izsek iz DPN OSVAD - karta 2.3 Izsek Žerible - Grmača (ob odlagališču odpadkov Stara vas)

 

Vzletišče za brezpilotna letala št. 2

(klik na načrt za povečavo)

  Grafični izsek iz DPN OSVAD - karta 2.3 Izsek Poček osrednje območje

 

Informacije o načrtih MORS in Slovenske vojske v zvezi z brezpilotnimi letali:

Ob oklepnikih kmalu še brezpilotna letala

Dnevnik, 14.01.2013

Del članka: "Srednjeročni obrambni program Slovenije do leta 2018 predvideva temeljito reorganizacijo Slovenske vojske na področju poveljevanja in organiziranosti po enotah.

Iz besedila srednjeročnega obrambnega programa Slovenije do 2018: »Za izvidovanje, opazovanje in odkrivanje ciljev iz zraka bodo leta 2015 kupljena brezpilotna letala različnega dosega.«

Gre za v javnosti zelo sporna letala, ki jih v svojih bojnih operacijah redno uporablja ameriška vojska, a so pred kratkim ameriški akademiki ugotovili, da njihova uporaba povzroča tudi preštevilne civilne žrtve. Tako imenovani droni so sprožili tudi hudo polemiko v Nemčiji, ki si tri taka letala zdaj izposoja, rada pa bi razvila ali kupila svoje. Za nadzor nad Sredozemljem bi jih rada imela tudi evropska agencija za zunanje meje Frontex. V finančnem načrtu za naslednja štiri leta je Nemčija za tri drone skupaj s postajami predvidela 168 milijonov evrov. Za sodelovanje pri razvoju evropskih brezpilotnih letal pa bo Nemčija primaknila 660 milijonov evrov.

Kako namerava Slovenija priti do teh letal, nam na generalštabu Slovenske vojske včeraj še niso znali natančneje razložiti. »Nikjer ni določeno, da bi sami kupili ta letala, niti da bi sodelovali pri skupnem nakupu. Izražena je zgolj potreba po njih, saj zagotavljajo pravočasno zbiranje obveščevalnih podatkov, nadzor in usmerjanje ognjev ter kontrolo ozemlja. V naših načrtih je predvsem tip, namenjen taktični uporabi in zaščiti sil,« je razložil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. Za projekt so v letu 2015 načrtovana sredstva v višini 2,5 milijona evrov, kar seveda niti slučajno ni dovolj za morebiten nakup, morda kvečjemu za najem."

Povezava na članek --> Ob oklepnikih kmalu še brezpilotna letala

 

"Slovenska" vohunska brezpilotna letala:

prispevali bomo 6,8 milijona evrov iz proračuna

Dnevnik, 14.01.2013

Del članka: "Voditelji zveze Nato so na minulem zasedanju v Chicagu z ameriškim podjetjem Nortrop Grumman sklenili pogodbo za vzpostavitev sistema za nadzor kopnega in zraka. Vzpostavitev sistema, ki naj bi bil operativen do leta 2017 bo financirala tudi Slovenija. Za sistem nadzorovanja območij z brezpilotnimi letali bomo tako iz proračuna prispevali 6,8 milijona evrov."

Povezava na članek -->"Slovenska" vohunska brezpilotna letala: prispevali bomo 6,8 milijona evrov iz proračuna

 Foto vir: http://commons.wikimedia.org/wiki/RQ-4_Global_Hawk#mediaviewer/File:RQ-4_Global_Hawk_3.jpg

 

Vrhunsko srečanje Nata: »Troti« tudi za Slovenijo

DELO, 21.05.2012

Del »pametne obrambe« je tudi novi sistem za nadzor kopnega iz zraka (AGS), ki ga čezatlantsko zavezništvo vzpostavlja v letalskem oporišču Sigonella na Siciliji. Na prvi dan zasedanja v Chicagu je 28 obrambnih ministrov članic Nata svečano podpisalo pogodbo s podjetjem Northrop Grumman z Long Islanda, ki bo zavezništvu prodalo pet vohunskih brezpilotnih letal Block 40 Global Hawk in mobilne postaje za njihovo vodenje. »Troti« bodo vzletali iz Sigonelle, kjer bodo zgradili nadzorni center sistema, ki naj bi začel delovati leta 2018, nekaj infrastrukture pa bodo postavili tudi v Španiji, Turčiji, Romuniji in na Poljskem. Okoli 1,7 milijarde dolarjev, kolikor bo zaslužila ameriška družba, bo plačalo 14 držav, poleg Bolgarije, Češke, Danske, Estonije, Nemčije, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Norveške, Romunije, in Slovaške tudi Slovenija. »To je lep primer tega, kako lahko skupaj naredimo stvari, ki si jih drugače ne bi mogli privoščiti,« je povedal direktor podjetja Northrop Grumman Wes Bush.

Povezava na članek --> Vrhunsko srečanje Nata: »Troti« tudi za Slovenijo

 

Brezpilotna letala brez pravil

MLADINA 13. 5. 2013

Del članka: "ZDA zato sploh nimajo pravih »pravil delovanja«, ki bi določala pogoje za uporabo brezpilotnih letal. Pri tem se vse debate v ZDA vrtijo le okoli pravice ameriških oblasti, da ubijejo ameriške državljane (to se je zgodilo v štirih primerih) v tujini brez sojenja, ne pa glede vprašanja pravice do uporabe brezpilotnih letal v tujem zračnem prostoru, za napade na tuje državljane in »upornike«, ki dejansko sploh niso teroristi"

Povezava na članek --> Brezpilotna letala brez pravil

 

Brezpilotna letala: eksekucije brez preverjanja identitete

DELO, 20.04.2012

Del članka: "Ameriška tajna služba Cia po pisanju Washington Posta kljub protestom mednarodnih organizaciji in vse pogostejšim žrtvam med nedolžnim civilnim prebivalstvom že pripravlja radikalno »posodobitev« pravil za uporabo brezpilotnih letal. Po novem bi bil za napad na izbrane cilje dovolj že zgolj sum, da gre za potencialno nevarne ljudi, četudi njihove identitete pred eksekucijo ne bo mogoče neizpodbitno dokazati."

Povezava na članek --> Brezpilotna letala: eksekucije brez preverjanja identitete

 

Podatki o brezpilotnih letalih:

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk - Povezava na Wikipedia --> Global Hawk

General Atomics MQ-1 Predator- Povezava na Wikipedia --> Predator

General Atomics MQ-9 Reaper - Povezava na Wikipedia --> Reaper

Shadow 200 RQ-7 - Povezava na Wikipedia --> Shadow

AeroVironment RQ-20 Puma - Povezava na Wikipedia --> Puma

AeroVironment RQ-11 Raven - Povezava na Wikipedia --> Raven

Karantanija - ni podatkov

 

Fotografije brezpilotnih letal - Povezava na --> Foto vojska

Modeli: Predator, Global Hawk / EURO Hawk (naziv v Sloveniji Globalni Jastreb), Raptor, Shadow,  Puma,  Raven, Karantanija

Fotografije http://commons.wikimedia.org/

 

Fotogalerija Slovenske vojske

Povezava na --> 29.01.2015 Na Okretnem velikanu predstavili ameriška brezpilotna letala (letališče Rakitnik pri Postojni)

 

Predstavitveni film MORS Studio Poljče

Povezava na --> UAV - brezpilotna letala