Panorama Poek Zima MV 930x350.jpg

 

Območje Pivške kotline, Cerkniškega polja, Planinskega polja, Javornikov, Snežniškega pogorja in Loške doline je posejano s konkretnimi kvalitetnimi lokacijami turistične ponudbe in drugih dejavnosti, pa tudi s še nerazvitimi potenciali, ki lahko temeljijo na trenutno še dovolj kvalitetno ohranjenem okolju.

 

Povezava na --> Interaktivni zemljevid Zeleni Kras

Na Interaktivnem zemljevidu si je mogoče izbrati in ogledati posamezne lokacije in podatke o njih s povezavami:

- ekološke kmetije

- gostinska ponudba

- gradovi

- jame

- ježa konjev

- mreža didaktičnih kmetij

- muzeji

- prenočišča

- TIC - turistično - informacijske točke

- turistične kmetije

 - kolesarske poti

- učne poti

- kulturne poti

- pohodne poti

 

 

Povezava na --> KOLESARSKI PARK NOTRANJSKA

Povezava na --> Projekt celovite ureditve kolesarskih poti na območju občine Postojna

Povezava na Bikemap.net --> Postojna - Poček - Vlačno - Trnje - Postojna


Povezava na --> KOLESARSTVO RAKOV ŠKOCJAN


Povezava na --> KOLESARSKI KLUB POSTOJNA

 

Iz projekta Regijski park Snežnik:

Območje, organizirano kot park ima bistveno boljše možnosti za turistični razvoj. Marsikdo se odloči za obisk zgolj zato, ker je kraj v parku. Že samo ime »park« namreč zagotavlja neokrnjeno naravo, mir in sprostitev. Študija, ki so jo leta 1982 izdelali za narodni park Bayerischer Wald, je pokazala, da je zgolj zato, ker je neka lokacija del parka, v lokalno gospodarstvo priteklo dodatnih 25 do 30 milijonov nemških mark.

 

Dejstvo, da si obiskovalci v parkih ne želijo bivati v hotelih, temveč npr. na turističnih kmetijah, omogoča, da pri ponudbi sodelujejo predvsem domačini. Iskani postanejo tudi kampi, lep primer je Trenta. S parkom se odpirajo nove priložnosti vodenja (na primer vodičem jamarjem, lovcem in drugim, ki turistom omogočijo ogled naravnih posebnosti), v izposojanju in prodaji športne opreme, v trženju domačih pridelkov, v izdelovanju spominkov.

 

Mašun
Gozdna pristava Mašun leži v snežniških gozdovih v sedlu, ki je naraven prehod med Kneško kotlino in Loško dolino na severni strani snežniškega pogorja. Od Mašuna vodi pot tudi proti Sviščakom. Tu je gostilna s prenočišči, ki je priljubljeno zbirališče ob koncih tedna. Na Mašunu si je mogoče ogledati ostanke lovskega gradiča. Urejeno imajo tudi stezo za balinanje, igrišče za odbojko, gozdno učno pot, kolesarske poti in pozimi steze za tek na smučeh. Nudijo tudi prostor za piknike in izposojo koles. Pozimi na Mašunu obratuje manjše smučišče z nočno smuko.

Sviščaki
Sviščaki so počitniško naselje na planoti v osrčju snežniških gozdov in so izhodišče za vzpon na Snežnik in izlete v gozdove pod Snežnikom. Na Sviščakih obratuje planinski dom, ki nudi okusne domače jedi. Urejeno imajo stezo za balinanje, igrišče za odbojko, izposojo koles in gozdno učno pot, v zimskem času pa obratuje smučišče, poskrbljeno je tudi za tek na smučeh.

Snežnik
Snežnik sega kot najvišja nealpska gora v visokogorski pas, torej nad drevesno mejo. Tudi ta je za slovenske razmere nekaj posebnega, saj namesto smrek prehajajo v pas ruševja bukve, ki imajo zaradi plazov značilno sabljasto ukrivljena debla. Flora vrha Snežnika vzbuja pozornost botanikov. Snežnik je značilno območje scopolijevega repnjaka in liburnijskega sviščevca. Najvišji del pogorja, vrhova Veliki in Mali Snežnik, so zato že leta 1964 razglasili za naravni rezervat s površino 196 ha.Na Snežnik vodi več planinskih poti, najbolj znana je pot iz Sviščakov. Poleg teh pa je do Snežnika možen dostop iz smeri Grde drage, Gašperjevega hriba in Grčevca. Na vrhu Snežnika je planinska koča in zatočišče, kjer se lahko obiskovalci okrepčajo in spočijejo pred povratkom v dolino.
VIR: Tematske poti (www.ilirskabistrica.si/component/content/article/19?start=3)

Povezava na --> Turistično društvo Postojna

Povezava na --> Turizem na območju občine Pivka

Povezava na --> Turistično društvo Notranjska