Wikimedia.org_wikipedia_commons_9_9d_Global_Hawk_1.jpg

 

 

Poček je ime manjšega hriba (826m n.m.) na zahodni strani Javornikov in ime nekoč cvetoče pristave za vzrejo lipicancev pod okriljem Kobilarne Lipica.

Danes se ime Poček uporablja kot sinonim za širše območje med Postojno, Pivko, Cerkniškim jezerom in Snežnikom, na katerem se odvijajo vojaška usposabljanja Slovenske vojske in vse bolj tudi drugih vojska članic zveze NATO, obsega pa vojaški poligon Poček in strelišče Bač. Območje je dobilo vojaško oznako OSVAD Postojna - Osrednje vadišče Slovenske vojske.

Dragocenosti tega območja s podzemljem vred so nesporne - ta stran je skromen poskus predstavitve teh dragocenosti in dogajanj v zvezi z njimi.

Ne gre za nerodovitno puščavo, pozabljeno od sveta. Gre za eno od naravnih oaz Evrope.

Kje ležita Poček in Bač? V samih jetrih Slovenije.

Ministrstvo za obrambo MORS je v letu 2009 uradno začelo s postopkom sprejemanja Državnega prostorskega načrta DPN OSVAD Postojna, s katerim so bile v začetku leta 2011 javnosti prvič predočene bodoče vojaške prostorske ureditve in gradnje na območju poligona Poček, strelišča Bač ter na obsežnem varnostnem območju okoli njiju - skupne površine okrog 150 km2. Prebivalci, lokalne skupnosti in stroka so izrazili svoje pomisleke in nasprotovanja bodisi celotnemu projektu, bodisi posameznim nesprejemljivim ureditvam. Javnost ni pričakovala tako obsežnega vojaškega projekta, MORS in Slovenska vojska pa ne takšnega odziva.

Po več kot 3 letih raznih vojaških in civilnih aktivnostih je Vlada Republike Slovenije 05.03.2014 v obdobju najhujše ledene katastrofe zadnjega stoletja na tem prostoru v spotakljivih okoliščinah sprejela Državni prostorski načrt DPN OSVAD Postojna (povezava na Uredbo --> Uradni list RS 17/2014, povezava na karto DPN --> karta ). Sprejetje akta s tako obsežnimi in daljnoročnimi posledicami v nasprotju s strokovnimi mnenji državnih organov s področja varovanja voda in gozdov in ob nasprotovanju vrste lokalnih in civilnih organov ter ljudi kaže predvsem na nemoč. Nemoč argumentirano dokazati, da bo vse v redu in da ni razlogov za skrb. Nemoč prepričati, da pitna voda ni ogrožena. Nemoč vzpostaviti zaupanje.

V javnosti se imeni Poček in Bač neupravičeno istoveti povečini z vojaškimi dejavnostmi, s tem pa se v ozadje potiskajo vse nesporne kvalitete tega prostora. Celotno območje je varovano po večih direktivah NATURA 2000 in predstavlja izredno kvaliteten kraški vodonosnik s pitno vodo za več občin, o katerega pretakanju pod površjem vemo zelo premalo. In to ni vse.

Čas je, da temu prostoru priznamo njegovo resnično vrednost. Dokler je še čas.

Tukaj se začenja zaplet zgodbe o Počku in Baču. Zgodbe o križanju kvalitet, interesov in resnic.

Soobstoj nekaterih od njih je vprašljiv.