Poek panorama iz juga www.zaplana.net.jpg

Dne 6.2.2013 so predstavniki Aerokluba Postojna, AOPA-e ter Civilne iniciative "Za Pivško kotlino brez streljanja" pripravili novinarsko konferenco v prostorih Aerokluba Postojna na letališču Rakitnik pri Postojni, na kateri so podali tudi sporočilo za javnost:

Sporocilo za javnost - AOPA CI "Za Pivško kotlino brez streljanja" AERO KLUB Postojna 06.02.2013

Novinarska konferenca je bila pripravljena kot odziv na začete in zaradi strmoglavljenja ameriškega lovskega letala F-16 v Jadransko morje okrnjene letalske vaje z bojnim streljanjem na območju vadišča Poček.

V medijih so se pojavljale zaskrbljujoče informacije o dogajanju v zvezi z vadiščem Poček, uradne informacije pa s svojo skopostjo niso pojasnile dogodkov 28.01.2013 in niso pregnale dvomov in zaskrbljenosti prebivalcev Pivške kotline.

 

 

Izjava majorja ameriške vojske Davida Cote o zadovoljstvu z vadiščem Poček.

 

General Dynamics F-16

Ameriško lovsko letalo F-16. Posamezno enoto sestavljajo 4 taka letala. Ena taka enota štirih letal naj bi sodelovala pri letalskih vajah nad Pivško kotlino, ki so obsegale tudi bojno streljanje. Sodelovanje je bilo preklicano po strmoglavljenju enega F-16 v Jadranskem morju 28.01.2013 zvečer po 20h.

Na novinarski konferenci je bilo izpostavljeno tudi vprašanje zadnjega leta F-16 pred strmoglavljenjem oziroma zvokov preletavanja Pivške kotline in Krasa istega dne nekaj minut pred nesrečo.

 

Nenavaden hrup neznanega letala, ki je 28.01.2013 med 19:30 in 19:45 dalj časa zelo nizko krožilo nad Pivško kotlino (v času zaradi vojaških vaj zaprtega zračnega prostora), je vznemiril prebivalce.

Dodatno vznemirjenje je vzbudila novica, da je le nekaj minut kasneje v Jadransko morje (nekaj minut letenja stran) strmoglavilo vojaško letalo istega tipa, kot naj bi bilo udeleženo v letalskih vajah.

Prebivalcev ni potolažila skopa novica, da ni šlo za letalo, ki je letelo nad pivško kotlino. Odprti sta ostali vprašanji kje je letel strmoglavljeni F-16 zadnje minute oziroma kaj je letelo v tem času nad Pivško kotlino in Krasom.

 

Vir: Delo 15.3.2012 MORS brez posveta omejil zračni prostor

Prikaz novih con zapiranja zračnega prostora z vzpostavitvijo povezave med letališči Cerklje, Postojna in Divača v primerjavi s prejšnjim stanjem.

 Pregledna karta Državnega prostorskega načrta OSVAD Postojna. Na karti je razvidna primerjava prvotnega Osnutka DPN in pa delno spremenjenega Predloga DPN, ki javnosti ni bil predstavljen na enak način.