Panorama Pocek stavba 930x350.jpg

ADRIATIC STRIKE 2013

Skupna vojaška vaja usmerjevalcev zračne podpore večih držav članic zavezništva NATO: Italija, Francija, Avstrija, ZDA, Madžarska, Hrvaška, Slovenija.

Trajanje: od 02.06.2013 do 07.06.2013

400 udeležencev

Sodelujočih 18 zračnih plovil:

Slovenska vojska - 6 Pilatusov PC-9M Hudournik, 3 helikopterji Bell 206, 1 helikopter AS AL 532 Cougar,,

Italijanska vojska - 2 letali AMX,

Madžaska vojska - 2 letali SAAB JAS 39 Gripen,

Ameriška vojska - 2 letali F 16 in 2 helikopterja Apache.

Vojaške vaje se bodo odvijale najmanj na štirih lokacijah:

na Osrednjem vadišču SV Postojna (bojno streljanje letal Pilatus na cilje na kopnem),

na območju Gotenice pri Kočevju,

na območju Vrhovega pri Sevnici ter

na širšem območju Soriške Planin.

Več informacij: stotnica Nina Raduha (SV), mobilni telefon 041 760 694 ali gospa Ines Marc (UO Postojna), telefon (05) 728 01 16.

 

Adriatic Strike 2013

 

Na mednarodni vojaški vaji Adriatic Strike 2013 se bodo ponovno usposabljali usmerjevalci zračne podpore

Med 2. in 7. junijem bo v Republiki Sloveniji že drugo leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2013, na kateri bo Slovenska vojska (SV) v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev zračne podpore.

Usposabljanje usmerjevalcev zračne podpore bo potekalo na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču SV Postojna, kjer bodo letala Pilatus SV izvajala tudi bojno streljanje na cilje na kopnem, na območju Gotenice pri Kočevju, na območju Vrhovega pri Sevnici ter na širšem območju Soriške Planine pa bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Vir: Občina Kočevje www.kocevje.si

 

Od 3. do 7. junija tudi po Posavju vaja Adriatic strike 2013

04.05.2013

Slovenska vojska v sklopu zavezništva NATO pripravlja osrednjo vajo z naslovom »Adriatic strike 2013«, ki bo na petih različnih lokacijah v Sloveniji, med drugim tudi na delu radeške in sevniške občine.

Vir: www.eposavje.com

 

Vojaška vaja na območju Občine Divača

06.05.2013

Poleg mednarodne vaje bo med 20. majem in 7. junijem na širšem območju Krasa potekalo tudi taktično urjenje 10. pehotnega polka z namenom preverjanja končnih operativnih zmogljivosti pred jesensko napotitvijo na mednarodno operacijo sil KFOR na Kosovo. Aktivnosti bodo potekale po vnaprej določenem scenariju, po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Glavnina aktivnosti je načrtovana na območju severno od vasi Kostanjevica na Krasu, severno od vasi Komen, severno od vasi Kazlje, v dolini reke Raše, vzhodno od vasi Dane pri Sežani, v bližini Dolenje vasi ter letališča Divača. Na posameznem področju bo bataljon izvajal aktivnosti le en dan v tednu. Skladno z zakonodajo bo Slovenska vojska območje vaje, v kolikor bodo nastale poškodbe na terenu, povrnila v prvotno stanje.

Vir: www.divaca.si

 

 

Priprave na vajo ADRIATIC STRIKE 2013 so se odvijale med 28.01.2013 in 01.02.2013, letalski del slednjih pa je bil okrnjen zaradi strmoglavljenja ameriškega lovskega letala F-16 v Jadransko morje 28.01.2013.

Lansko leto se je vojaška vaja ADRIATIC STRIKE 2012 med 11.06. in 15.06. 2012 odvijala prvič, želja MORS je, da bi vojaška vaja ADRIATIC STRIKE na tem teritoriju postala tradicionalna, nekaj o tej vaji iz leta 2012 pa je moč videti iz video posnetkov ADRIATIC STRIKE 2012 na koncu tega prispevka.

 

 

IZJAVA ZA JAVNOST Generalštaba Slovenske vojske (28.1.2013)
Od ponedeljka, 28. januarja, do petka, 1. februarja, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) Postojna, potekalo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja SV, na katerem bodo sodelovali tudi slušatelji in inštruktorji Šole za zračnih sil ZDA AGOS (Air Ground Operations School) s sedežem v Zvezni republiki Nemčiji. Usposabljanje bo potekalo kot del priprav na mednarodno vajo Adriatic Strike 2013, ki bo v Sloveniji potekala konec meseca maja.
Usposabljanje bo podpiralo vojaško letalstvo SV in ZDA, pri čemer bo SV prispevala dve letali Pilatus PC-9 M Hudournik, ameriške zračne sile pa štiri letala F-16. Letala bodo območje usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih vsak dan od 9.30 do 20. ure, na višinah med 200 in 5000 metri. V naletih bodo Pilatusi SV delovali po cilju na zemlji z mitraljezi, raketami in vadbenimi bombami BDU-33, zavezniška letala pa bodo simulirala letalsko podporo. Usposabljanje vodi Letalska šola SV, na usposabljanju pa sodelujejo še usmerjevalci združenega ognja iz enot SV, pripadniki 16. bataljona za nadzor zračnega prostora in pripadniki Združenega operativnega centra SV. Slednji bodo tudi koordinirali aktivnosti v zračnem prostoru nad vadiščem, tako da bo zračni prostor na vadiščem dnevno zaprt v krajših časovnih intervalih.

Vir: občina Pivka www.pivka.si

 

Druge starejše objave v medijih:

Na Počku ta teden priprave na mednarodno vajo Adriatic Strike 2013

PONEDELJEK 28.01.2013, 15:34 Planet Siol.net

Postojna - Na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku od danes do petka poteka usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja, v tem času pa območje usposabljanja vsak dan preletavajo vojaška letala. Usposabljanje je del priprav na mednarodno vajo Adriatic Strike 2013, ki bo v Sloveniji konec maja. Na usposabljanju sodelujejo tudi slušatelji in inštruktorji šole zračnih sil ZDA AGOS (Air Ground Operations School), usposabljanje pa poleg vojaškega letalstva Slovenske vojske podpira tudi vojaško letalstvo ZDA, so sporočili z ministrstva za obrambo.

V času usposabljanja tako vsak dan med 9.30 in 20. uro območje v določenih časovnih intervalih na višinah med 200 in 5000 metri preletavajo letala. Slovenska vojska je prispevala dve letali pilatus PC-9 M hudournik, ameriške zračne sile pa štiri letala F-16. V naletih bodo pilatusi po ciljih na zemlji delovali z mitraljezi, raketami in vadbenimi bombami BDU-33, zavezniška letala pa bodo simulirala letalsko podporo.

Usposabljanje vodi Letalska šola Slovenske vojske, na njem pa sodelujejo še usmerjevalci združenega ognja iz enot Slovenske vojske, pripadniki 16. bataljona za nadzor zračnega prostora ter pripadniki Združenega operativnega centra Slovenske vojske. Ti tudi usklajujejo aktivnosti v zračnem prostoru nad vadiščem, tako da bo zračni prostor na vadiščem vsak dan zaprt v krajših časovnih presledkih.

Glavna naloga usmerjevalca združenega ognja (Joint Terminal Attack Controller) je svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge ognjene podpore. Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju nadzoruje izvedbo, pojasnjujejo na ministrstvu.

 

Video posnetki z vojaške vaje ADRIATIC STRIKE 2012 na You tube: