Panorama Pocek Zima MV 930x350.jpg

Mednarodna vojaška vaja ADRIATIC STRIKE (Jadranski udar) 2014

od 02. do 06. junija

 

 

 Med 2. in 6. junijem bo v Republiki Sloveniji potekala mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2014, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva in artilerije izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev.

Na vaji bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki avstrijskih, belgijskih, čeških, francoskih, hrvaških, latvijskih, litvanskih, madžarskih, makedonskih, črnogorskih, nizozemskih in ameriških oboroženih sil. Vajo bodo spremljali tudi opazovalci iz Egipta, Italije, Jordanije in Savdske Arabije.

 

Na vaji bo sodelovalo skupaj približno 400 udeležencev, od tega 200 pripadnikov tujih oboroženih sil, urjenje postopkov usmerjevalcev združenih ognjev pa bo podpiralo 23 zrakoplovov in 13 brezpilotnih letal.

 

Slovenska vojska bo na vaji sodelovala s:

- štirimi letali Pilatus PC-9M Hudournik,

- helikopterjema Bell 206 in Bell 412 ter

- Cougarjem AS532AL,

avstrijsko vojaško letalstvo s:

- tremi letali Pilatus PC-7 in

- tremi helikopterji Bell OH-58 Kiowa,

Čehi s parom letal Aero L-159,

Madžari z letalom SAAB JAS 39 Gripen,

zračne sile ZDA v Evropi pa bodo na vaji sodelovale s:

- parom letal F 16,

- tremi helikopterji Apache AH-64 ter

- brezpilotnimi sistemi Shadow, Puma in Raven

Shadow --> Povezava na Shadow 200 RQ-7 Tactical Unmanned Aircraft System, ZDA

Puma    --> Povezava na Puma AE (All Environment) Unmanned Aircraft System (UAS), ZDA

Raven   --> Povezava na RQ-11 Raven Unmanned Aerial Vehicle, ZDA

Letala Pilatus PC-9M Slovenske vojske bodo območja usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih na nizkih višinah, zračna plovila zavezništva pa bodo simulirala letalsko podporo na višinah med 2.500 in 6.000 metri. Vajo bo vodil 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z Združenim operativnim centrom Slovenske vojske ter ob podpori 1. brigade, 72. brigade, Logistične brigade, 430. mornariškega diviziona, Vojaške policije, Enote za specialno delovanje in Enote za komunikacijske in informacijske sisteme.

Usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev bo potekalo na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo minometi in letala Pilatus Slovenske vojske delovala na cilje na kopnem, na območju Gotenice pri Kočevju, na območju Sevnice ter na območju Porezna pri Soriški planini, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.

Slovesnost pred začetkom mednarodne vojaške vaje Adriatic Strike 2014 bo v nedeljo, 1. junija, v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, vaja pa bo na ogled strokovni javnosti in predstavnikom medijev v sredo, 4. junija, na območju Vadbenega centra Gotenica.

 

Kontaktna oseba: Jani Krošl, mobilni telefon 031 279 480

 

 

Kdo je usmerjevalec združenega ognja – UZO (angl. Joint Terminal Attack Controller – JTAC)?

Osnovna naloga usmerjevalca združenega ognja JTAC je svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske). Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju kontrolira izvedbo.

V Afganistanu pripadniki OUZO podpirajo kontingent z zagotavljanjem stalne zračne podpore v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice baze, kjer so nastanjeni pripadniki slovenskega kontingenta. S tem je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.
Usposabljanje usmerjevalcev organizirajo tudi na Joint Terminal Attack Controllers Qualification Course v ameriški šoli v Rammsteinu v Nemčiji. Teh usposabljanj so se udeleževali tudi pripadniki Slovenske vojske.

 

Delovna točka: Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna in Bač
Vadišče udeležencem vaje nudi pogoje za urjenje postopkov pri izvedbi zaščite in obrambe konvoja vozil ob podpori letalskega in minometnega ognja. Sočasno se v bojnem streljanju urijo tudi piloti in posadke minometov.
Usmerjevalci združenih ognjev se na tej delovni točki urijo v navajanju brezpilotnih sistemov.

Delovna točka: Gotenica pri Kočevju
Vadbeni center Gotenica s svojimi objekti usmerjevalcem združenega ognja omogoča izvajanje taktičnih postopkov v izvidovanju terena in objektov ter postopkov obkolitve, pregleda in zavarovanja območja.

Delovna točka: Porezen pri Soriški Planini
Na nadmorski višini 1.630 metrov, na vrhu Porezen, scenarij vaje predvideva strmoglavljenje letala, ki od usmerjevalcev zahteva urjenje postopkov iskanja in reševanja ter navajanje helikopterja nujne medicinske pomoči.

Delovna točka: Sevnica
Infrastruktura občine Sevnica z industrijskimi conami omogoča vadbencem realne pogoje za urjenje taktičnih postopkov vojaka v urbanem naselju in natančno navajanje združenih ognjev na cilj. 

Vir: Sporočlilo SV --> Povezava na Sporočilo SV 28.05.2014

 

 

Povezave:

--> Manevri ADRIATIC STRIKE 2013

 

Video posnetki z vojaške vaje ADRIATIC STRIKE 2012 na You tube:

 

 

 

 

 

Posnetek vojaških lovcev F-16 v nizkih preletih nad Pivško kotlino 25.03.2014 (You tube):

1:50 min (od 0:40): https://www.youtube.com/watch?v=scLf3W7uuy0